EtusivuTuoreet vuoropäälliköt äänessä: ”Turvallinen selusta tarttua työhön”
17.5.2022

Tuoreet vuoropäälliköt äänessä: ”Turvallinen selusta tarttua työhön”

Hyvä henki. Avartava kokemus. Turvallista aloittaa uusi työ. Viisi vastavalmistunutta Satakunnan Osuuskaupan vuoropäällikköä kertoo kokemuksiaan valmennuksesta. Satakunnan Osuuskauppa järjesti marras–toukokuussa uniikin valmennuksen liikennemyymälöiden ja ravintoloiden työntekijöille. Valmennuksen päätöspäivät pidettiin Porin Sokos Hotel Vaakuna Porissa. Mukana olivat Jollaksen valmentaja Sanna Järvenpää ja HR-asiantuntija Oona Väänänen.
– Tällaista ei ole Suomessa aiemmin toteutettu. Valmennuksessa kulki kautta linjan oman maakunnan painotus. Käsittelimme sitten strategioita, turvallisuutta tai vastuullisuutta, näkökulma oli Satakunnan Osuuskaupan, kertoo Sanna.
Hän uskoo, että räätälöity, laaja valmennus osoittaa, että työnantaja on valmis panostamaan osaamisen kehittämiseen.
– Kokonaisuus oli tiivis ja runsassisältöinen. Lähipäivien rinnalla oppimista tukivat ennakko- ja välitehtävät. Lisäksi opiskelijat saivat halutessaan mennä työpaikkavaihtoon ja tutustua toisiin yksiköihin, Sanna selvittää.
Valmentaja Sanna Järvenpää ja HR-asiantuntija Oona Väänänen lähettivät kesäterveisiä kaikille valmennetuille: Iloitkaa jokaisesta päivästä ja nauttikaa Suomen luonnosta.

Tentissä oli viisi vuoropäällikköä. Kysyimme heiltä, miksi he lähtivät mukaan, mitä he saivat valmennuksesta ja miten he aikovat hyödyntää saamiaan oppeja:

Iida Lintula, 24, vuoropäällikkö, ABC Kiikoinen:
”Halusin haastaa itseni ja nähdä, olisiko minusta tähän. Valmennus on ollut avartava ja hyödyllinen: olen saanut paljon eväitä työhön. Yllätyin, miten paljon uusia puolia se opetti minusta itsestäni. Itsetutkistelu auttaa ymmärtämään muita työntekijöitä.
Valmennus on avartanut ajatteluani ja syventänyt osaamistani. Palaan oppimateriaaleihin varmasti myöhemminkin. Niissä on paljon hyvää omaan työhön sovellettavaa asiaa. Sain myös turvallisen selustan, paljon uusia ihmisiä, joilta kysyä ja joiden kanssa vaihtaa ajatuksia.”
Kristiina Vesterlund, 51, salivuoropäällikkö, ABC Tikkula, Pori:
”Olen työskennellyt Hesburgerissa 32 vuotta ja halusin oppia ässäläiseksi. Esimies suositteli valmennusta, ja se onkin perehdyttänyt hyvin. On ollut hienoa huomata, miten saman henkistä porukkaa osuuskauppalaiset ovat. Ainut mitä jäin kaipaamaan, olivat lisäviikot. Niin kivaa meillä oli.
Valmennus lisäsi itsetuntemusta ja antoi itseluottamusta. Olen erittäin tyytyväinen, että pääsin mukaan. Sain hyviä eväitä nykyaikaiseen johtamiseen, jossa työntekijät vastuutetaan entistä tarkemmin omaan työhönsä.
Leena Sundell, 30, vuoropäällikkö, Amarillo, Pori:
”Aloitin vasta elokuussa ABC Huittisissa ja arvelin, ettei valmennus ole vielä minua varten. Esimies kuitenkin kannusti hakemaan ja pääsin. Ihan sairaan mahtavaa on ollut. Olen ollut innolla mukana ja valmennuspäivien jälkeen olen mennyt töihin uudella tarmolla.
Olen oppinut paljon omasta toiminnastani ja tutustunut laajasti Osuuskaupan toimialaan. Ehkä eniten yllätti heti ensimmäisenä päivänä syntynyt hyvä ryhmähenki. Ehkä vähän jäin kaipaamaan toisen toimialan näkökulmaa.
Nyt osaan varmasti ottaa muut paremmin huomioon. Lisäksi olen saanut rohkeutta avata suuni ja kertoa mielipiteeni. Uskalsin esimerkiksi hakea uutta työpaikkaa, hain ja sain.”
Katja Kurikka, 23, liikennemyymälätyöntekijä, ABC Huittinen:
”Haluan kehittyä ja päästä uralla eteenpäin. Valmennus tuntui juuri oikealta reitiltä. Valmennus oli kattava ja porukan yhteishengen syntymiseen panostettu. Omassa työssäni huomaan, miten tärkeää työporukan hyvä fiilis on. Valmennuksen puhujille täydet pisteet.
Loin hyviä kontakteja ja laajensin verkostoani. On hyvä, että on linkkejä eri ihmisiin ja yksiköihin. Nyt tiedän, kenen puoleen kääntyä, jos tulee kysyttävää. Arvostan konkreettisia oppeja, kuten vuorolistojen suunnittelua, listojen tekemistä ja budjetointia. Nämä arjen työkalut otan työpaikalla käyttöön. Antoisaa oli myös työhyvinvointiin, kommunikointiin ja johtamiseen liittyvät opit. Myös vuoropäällikön vastuun korostaminen oli minusta tärkeää.”
Jaana Hakala, 31, kokki, vuoropäällikkö, Amarillo, Pori:
Olen ollut Satakunnan Osuuskaupan palveluksessa 14 vuotta ja jo jonkin aikaa halunnut vuoropäälliköksi. Nyt tuli hyvä tilaisuus, ja sain talon sisältä vahvaa kannustusta.
Maailma muuttuu koko ajan, valmennus oli hyvin ajan hengessä kiinni ja saimme viimeisintä tietoa. Oli myös mukavaa, että päälliköt kävivät kertomassa omia tarinoitaan.
Pidin käytännönläheisyydestä ja pystyn siirtämään opit omalle työpaikalleni. Porukka oli mahtava: Olen luonteeltani avoin ja minun on helppo sulautua joukkoon. Valmennuksessa tuli paljon hyvää asiaa, ja olisin toivonut vähän lisää aikaa tehtävien pureskelemiseen ja asioiden sisäistämiseen. Lähipäiviä olisi saanut olla enemmän. Odotan valmennuksen jälkeen lisää vastuita ja tehtäväkiertokin kiinnostaa. Valmennuksen aikana pääsin kokeilemaan tehtävävaihtoa ABC:llä ja Winstonissa. Olen aina ollut valmis heittäytymään ja valmennus vahvisti tätä luonteenpiirrettäni.”
Teksti ja kuvat: Maiju Junko

Kirjoittaja

Jollas Instituutti